Zing! Het is goed voor je (ook al kun je het niet)

Zingen is goed voor je!

Zing! Het is goed voor je (ook al kun je het niet)

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wie geen muziek maakt leeft niet. Dat is misschien een wat stellige overtuiging. Maar hoe ik het ook wend of keer, ik  kom eigenlijk altijd weer bij deze conclusie uit. Ik adviseer om gewoon te beginnen met het meest persoonlijke muziekinstrument dat er is, het instrument dat iedereen bij zich heeft: de stem. Zingen is goed voor je!

 

De vrijheid om te zingen

De eerste keer dat ik dat besefte, was ik in Gambia. Met grote regelmaat passeerde ik regelmatig pick-uptrucks gevuld met schoolklassen, mannen op het veld of groepen dames aan de wastobbe die uit volle borst zongen. Samen, vol overgave, als tijdverdrijf, zonder schaamte en soms ook zonder enig gevoel voor toon. Het is een vorm van vrijheid die we in Nederland niet meer kennen. Ik zie zo voor me hoe dat in Nederland voor de komst van de radio ook zo zou kunnen zijn geweest.

 

De overtuiging van de kritische muziekjuf

Een groot deel van de Nederlandse bevolking is ervan overtuigd dat hij/zij niet kan zingen. Deze medemens fluit geen deuntje onder de douche. Hij playbackt menig verjaardagsliedje in de hoop niet te worden opgemerkt door een oplettende mede feestganger. Hij klapt liever niet mee met de menigte als daar de gelegenheid toe is, omdat hij ondanks grote inspanning, toch nog nét uit de maat klapt. Ergens begon het met een overtuiging, afkomstig van – waarschijnlijk – een muziek-kritische juf of de dirigent van het kinderkoor, of erger nog, je moeder.

 

De bevestiging op TV

Programma’s in de entertainmentindustrie, zoals Idols, The Voice en ‘De beste singer songwriter van Nederland’, bevestigen het: wie niet loepzuiver, technisch hoogstaand én met volle overgave zingt, moet naar huis. De jury moet van zijn kruk vallen, of je kunt beter je mond houden. We gaan voor goed, beter, best. Muziek maken is een wedstrijd. Een competitie waarbij er maar één met de hoofdprijs naar huis kan gaan. En als we zo, thuis op de bank kijken naar de deelnemers op het scherm, dan hebben we er allemaal een mening over. Ik vind het wel eens zorgelijk… Ik zou muziek maken zo graag willen zien als een vorm van expressie, waarbij het gaat om het feit dát je het doet, wat je niveau of smaak ook is.

 

Hummen

Muziek maken brengt iets in beweging. Het is natuurlijk en logisch. Het is gek om het niet te doen. Er is geen religie zonder hymnes. Geen cultuur zonder liederen. Geen kind zonder ooit te neuriën tijdens het spelen. Ik denk dat als je jezelf niet toestaat te zingen je iets mist waarvan je niet weet dat je het mist en hoe erg je het mist. Het label goed of fout hoeft er niet aan. Begin eens, lieve medemens, met hummen onder de douche. Liefst met de ogen dicht, ik verzeker je, er gaat een wereld voor je open.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0