Hoe schrijf je een persoonlijk lied voor een bruiloft?

 Hoe schrijf je een persoonlijk lied voor een bruiloft?

Hoe schrijf je een persoonlijk lied voor een bruiloft?

 

Je kent het wel. Je staat op een bruiloft-receptie en opeens wordt er een A4’tje in je handen gedrukt. Ah, een tante heeft een eigen tekst geschreven op de melodie van ‘Het is een nacht’. Hartstikke leuk natuurlijk, maar misschien wil jij het bruidspaar een nog unieker cadeau geven. Bijvoorbeeld een persoonlijk nummer, helemaal door jou gemaakt.

 

 

Ideeën voor bruiloft liedjes

Het begin is altijd lastig. Vanuit welk idee ga je het nummer schrijven? Misschien heb je geluk en schiet een mooi onderwerp je te binnen tijdens een lange wandeling. Gaat het moeizaam en loop je toch tegen een kleine writers block aan, dan heb ik hier een goede tip: pak pen en papier, een eierwekker en ga aan tafel zitten. Zet de eierwekker op 30 minuten en schrijf alles (ja echt alles) op wat je te binnen schiet over het bruidspaar. Wees vooral niet kritisch op jezelf en schrijf gewoon losse zinnen, woorden en hersenspinsels op. Het maakt echt niet uit als ze niks met elkaar te maken hebben. Belangrijk: raak tijdens deze 30 minuten de piano, gitaar, bas viool of triangel niet aan! Muziek komt pas later.

 

Bedenk een titel

Na dit intensieve half uurtje heb je een mooi woordveld voor je. Wat ik dan altijd doe is met een dikke stift op zoek gaan naar verbanden. Is er een onderwerp dat vaak terugkomt? Welke woorden passen bij elkaar, en komen deze tot de kern van de relatie van het toekomstige echtpaar? Ik durf te wedden dat er één woord of zin tussen zit die er voor jou echt uitspringt. Waar je misschien een klein beetje verliefd op wordt. Ik adviseer je dit stukje als titel te gebruiken voor je persoonlijke bruiloft lied. Deze titel wordt de backbone van je song. Een houvast die ervoor zorgt dat je tijdens het schrijven van de tekst niet te veel gaat afdwalen.

 

De ‘hook’ van het bruiloftslied

Dan is het nu tijd om met de titel een catchy melodielijn te bedenken. Zo catchy dat hij straks bij alle gasten tot ver na het bruiloftsfeest in het hoofd blijft zitten. Probeer ook deze hook te bedenken zonder een vertrouwd instrument erbij te pakken. Het gaat om de melodielijn en niet de begeleiding. Loop gewoon wat rondjes in de kamer en ga in het wilde weg zingen. Voel vooral geen schaamte en doe wat er in je opkomt. Komt er na een tijdje een te gekke melodielijn naar boven? Super! Je hebt een hook! Zorg dat je hem niet kwijtraakt, door hem meteen op te nemen met je telefoon of laptop.

 

Werk het refrein uit

Met deze verse hook ga je vervolgens de volledige melodielijn van het refrein maken. Je refrein zal vaak terugkeren in het nummer en is daarom erg belangrijk. Zorg er dus voor dat de melodie lekker aanvoelt en in lijn ligt met je hook. Qua tekst hoef je trouwens nog niet gedetailleerd te werk te gaan. Uitgebreide anekdotes over het bruidspaar komen wel aan bod in de coupletten. Blijf bij de kern en houd het kort en krachtig. Wanneer je tevreden bent over de melodie van het refrein kan je voorzichtig aan een begeleiding beginnen. Pak een gitaar of piano erbij en kijk welke akkoorden er mooi onder passen. Speel je geen instrument? Vraag dan een muzikaal familielid of vriend. Wie weet kan deze je helpen en begeleiden tijdens je performance.

 

Tijd voor de coupletten

Met het refrein op papier is het dan eindelijk zo ver om te beginnen aan de coupletten. Nu mag je dus wel gedetailleerd te werk gaan. Beschrijf uitgebreid wat het bruidspaar zoal heeft meegemaakt. Hoe ging bijvoorbeeld de eerste ontmoeting? Wat vinden ze zo bijzonder aan elkaar en is er wat bijzonders gebeurd op een vakantie? Je kan natuurlijk ook een moeilijke periode beschrijven waarin ze altijd voor elkaar klaarstonden. Pas wel op dat je het niet te zwaarmoedig maakt. Het blijft natuurlijk wel een feestdag.

 

Wees goed voorbereid!

Oké, het bruiloftslied is helemaal af. De tekst is geschreven, de muziek is gecomponeerd en je hebt er zelfs een te gekke brug bij bedacht. Well done! Nu is het tijd om het nummer van binnen en van buiten uit je hoofd te leren. Je gaat op de huwelijksdag misschien voor een groot publiek spelen. Ben je dat niet gewend en de zenuwen nemen de overhand, dan kan het zijn dat je misschien de tekst vergeet of dat je struikelt over een akkoord. Zorg er dus voor dat je tijdens het optreden kan vertrouwen op de automatische piloot. Je moet het liedje kunnen dromen! 

 

Wanneer het bruidspaar toezingen?

Tijdens de bruiloft (of wat dagen ervoor) bespreek je met de ceremoniemeester wanneer je het eigen geschreven nummer ten gehore mag brengen. Ikzelf vind vlak na het diner altijd een goed moment omdat je dan nog van iedereen de volle aandacht hebt. Wees voorzichtig met een lied spelen tijdens het feest. Het kan namelijk de opbouw van de band of DJ onderbreken en ’s avonds is het ook lastiger die aangeschoten oom of tante stil te krijgen. Nog een tip: breng je het liedje buiten ten gehore, speel dan altijd versterkt. Wind doet een hoop met je geluid. Maak bijvoorbeeld gebruik van een compacte speaker of vraag of je de microfoon van de dj mag gebruiken en de eventuele backing track door de dj kan laten afspelen.

 

Geef het persoonlijke bruiloft lied cadeau!

Je hebt het persoonlijke lied voor het bruidspaar gezongen. Ze hebben de tranen uit hun ogen geveegd en alle gasten zijn helemaal enthousiast. Ik ben ervan overtuigd dat het bruidspaar die avond zelf nog zal vragen: “Waar kunnen we het liedje terugluisteren?” Misschien is het daarom een leuk idee om een akoestische versie van het liedje op te nemen zodat je het op de bruiloft cadeau kan geven. Met programma’s als Garageband kom je tegenwoordig een heel eind. Maak het helemaal fancy door het nummer op een gepersonaliseerde USB-stick te zetten met een uitgeschreven tekst erbij. Echt waar, een persoonlijker cadeau kan je niet geven :)

 

En dat was het. Mocht je binnenkort een persoonlijk lied schrijven voor een bruiloft, dan hoop ik dat je wat aan m’n tips hebt. Heb je zelf nog goede tips? Schrijf deze dan vooral in een comment hieronder!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0