Wanneer ben je een goede DJ?

Wat is een goede DJ?

Wanneer ben je nu eigenlijk een goede DJ? De vraag kan je aan tien DJ’s stellen en twintig verschillende antwoorden krijgen. In dit blog wil ik mijn visie geven op wat een goede DJ is.

 

Mijn achtergrond

Voordat ik een antwoord geef op de vraag wanneer je nu een goede DJ bent wil ik graag wat meer informatie over mijn achtergrond geven. Ik draai al flink wat jaren mee als allround zanger en in het DJ-circuit. Ik draai in clubs, café's en doe ook een fiks aantal bruiloften en zakelijke events per jaar. Ik weet wat mijn sterke punten zijn en ken ook mijn beperkingen. Zo wil ik bijvoorbeeld geen Hoempapa hits draaien of erg uitgekauwde nummers (zoals Rivers of Babylon of We're Going To Ibiza).

 

Wat is een goede DJ?

De vraag wanneer je nu een goede DJ bent, is simpel en ingewikkeld tegelijk. Vroeger dacht ik altijd dat je een goede DJ was als je je publiek kon raken met een fabelachtige timing, een spannende platenkeuze en hoe je als DJ de platen technisch tot een geheel kon smeden als een spannend verhaal. Wat mij betreft moet een DJ echter ergens voor staan, een identiteit uitstralen zonder zich ver te verheffen boven het publiek. Een DJ kan de allermooiste platen technisch strak mixen, maar als het publiek het niet begrijpt of een heel andere muzieksmaak heeft, dan gaat uiteindelijk niemand gelukkig naar huis.

 

Mijn vijf eisen

De juiste match
Een match tussen publiek en DJ staat voor mij op de eerste plaats. Een goede DJ moet weten wat zijn publiek is.

 

Timing
De grote kunst van het DJ’en is timing: de juiste plaat op het juiste moment. Ik hoop ook vurig dat de kunst van de DJ het altijd zal blijven winnen van de muziekcomputer. Om deze keuze goed te kunnen maken, heb je inzicht nodig, een grote collectie en veel kennis van muziek.

 

Spannende muziekkeuze
Wat mij betreft geeft een goede DJ wat het publiek wil, maar… niet zonder slag of stoot. Een DJ mag namelijk best uitdagend zijn, net als het voorspel bij een lekkere vrijpartij. Een DJ moet kunnen verrassen door een plaat te draaien die mensen nog niet kennen of die het publiek laat nadenken. Ikzelf hou erg van het ‘O jaaaa deze!’-gevoel in plaats van het ‘O die’...

 

Een verhaal
Een goede DJ is in staat om een verhaal te vertellen met zijn muziek en DJ-set. Dat is belangrijk omdat je daarmee een eenheid creëert in je set en je publiek mee kunt nemen in een beleving. Dat wordt een stuk lastiger als je continu abrupt van stijlen wisselt (bijvoorbeeld van een langzame R&B-plaat naar een harde uptempo techno-knaller). Of het nu een spannende thriller is, een stripboek of een chick-lit, voor mij maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Voor ieder verhaal is een publiek. Het gaat er wat mij betreft om dat je als DJ snapt wat je aan het doen bent.

 

Identiteit
Ik vind dat een DJ ergens voor moet staan. Je hebt als DJ de leiding over de muziek. Okee, je kan openstaan voor wensen en verzoekjes uit het publiek – verbaal of non-verbaal – maar de DJ is uiteindelijk verantwoordelijk. Want als de DJ toegeeft aan alle individuele wensen en meningen, gaat de avond er niet mooier op worden. De set zal dan alle kanten op schieten, van een Hollandse meezinger tot een obscure underground-plaat. Daarmee geef je als DJ dan ook de regie volledig uit handen. Dat neemt niet weg dat het goed is om te blijven kijken naar wat er op de dansvloer gebeurt. Wanneer het publiek massaal de dansvloer verlaat, kan het uiteraard verstandig zijn om de plaatkeuze aan te passen. Maar los daarvan kan ik het zeer waarderen als een DJ een eigen stijl heeft en achter iedere plaat staat die gedraaid wordt. Dat zou de waardering voor het vak wat mij betreft ten goede komen.

 

Ik nodig jullie graag uit je mening met mij te delen. Laat hieronder een comment achter!

Wanneer ben je nu eigenlijk een goede DJ? De vraag kan je aan tien DJ’s stellen en twintig verschillende antwoorden krijgen. In dit blog wil ik mijn visie geven op wat een goede DJ is.

 

Mijn achtergrond

Voordat ik een antwoord geef op de vraag wanneer je nu een goede DJ bent wil ik graag wat meer informatie over mijn achtergrond geven. Ik draai al flink wat jaren mee als allround zanger en in het DJ-circuit. Ik draai in clubs, café's en doe ook een fiks aantal bruiloften en zakelijke events per jaar. Ik weet wat mijn sterke punten zijn en ken ook mijn beperkingen. Zo wil ik bijvoorbeeld geen Hoempapa hits draaien of erg uitgekauwde nummers (zoals Rivers of Babylon of We're Going To Ibiza).

 

Wat is een goede DJ?

De vraag wanneer je nu een goede DJ bent, is simpel en ingewikkeld tegelijk. Vroeger dacht ik altijd dat je een goede DJ was als je je publiek kon raken met een fabelachtige timing, een spannende platenkeuze en hoe je als DJ de platen technisch tot een geheel kon smeden als een spannend verhaal. Wat mij betreft moet een DJ echter ergens voor staan, een identiteit uitstralen zonder zich ver te verheffen boven het publiek. Een DJ kan de allermooiste platen technisch strak mixen, maar als het publiek het niet begrijpt of een heel andere muzieksmaak heeft, dan gaat uiteindelijk niemand gelukkig naar huis.

 

Mijn vijf eisen

De juiste match
Een match tussen publiek en DJ staat voor mij op de eerste plaats. Een goede DJ moet weten wat zijn publiek is.

 

Timing
De grote kunst van het DJ’en is timing: de juiste plaat op het juiste moment. Ik hoop ook vurig dat de kunst van de DJ het altijd zal blijven winnen van de muziekcomputer. Om deze keuze goed te kunnen maken, heb je inzicht nodig, een grote collectie en veel kennis van muziek.

 

Spannende muziekkeuze
Wat mij betreft geeft een goede DJ wat het publiek wil, maar… niet zonder slag of stoot. Een DJ mag namelijk best uitdagend zijn, net als het voorspel bij een lekkere vrijpartij. Een DJ moet kunnen verrassen door een plaat te draaien die mensen nog niet kennen of die het publiek laat nadenken. Ikzelf hou erg van het ‘O jaaaa deze!’-gevoel in plaats van het ‘O die’...

 

Een verhaal
Een goede DJ is in staat om een verhaal te vertellen met zijn muziek en DJ-set. Dat is belangrijk omdat je daarmee een eenheid creëert in je set en je publiek mee kunt nemen in een beleving. Dat wordt een stuk lastiger als je continu abrupt van stijlen wisselt (bijvoorbeeld van een langzame R&B-plaat naar een harde uptempo techno-knaller). Of het nu een spannende thriller is, een stripboek of een chick-lit, voor mij maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Voor ieder verhaal is een publiek. Het gaat er wat mij betreft om dat je als DJ snapt wat je aan het doen bent.

 

Identiteit
Ik vind dat een DJ ergens voor moet staan. Je hebt als DJ de leiding over de muziek. Okee, je kan openstaan voor wensen en verzoekjes uit het publiek – verbaal of non-verbaal – maar de DJ is uiteindelijk verantwoordelijk. Want als de DJ toegeeft aan alle individuele wensen en meningen, gaat de avond er niet mooier op worden. De set zal dan alle kanten op schieten, van een Hollandse meezinger tot een obscure underground-plaat. Daarmee geef je als DJ dan ook de regie volledig uit handen. Dat neemt niet weg dat het goed is om te blijven kijken naar wat er op de dansvloer gebeurt. Wanneer het publiek massaal de dansvloer verlaat, kan het uiteraard verstandig zijn om de plaatkeuze aan te passen. Maar los daarvan kan ik het zeer waarderen als een DJ een eigen stijl heeft en achter iedere plaat staat die gedraaid wordt. Dat zou de waardering voor het vak wat mij betreft ten goede komen.

 

Ik nodig jullie graag uit je mening met mij te delen. Laat hieronder een comment achter!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Erwin (maandag, 18 maart 2019 00:08)

  je zegt" een goede dj geeft wat het publiek wil". Je zegt ook dat je geen uitgekauwde nummers wilt draaien. Dat is tegenstrijdig. Als het publiek -of de klant - dit wil draai je dit toch gewoon?

 • #2

  Mister Jukebox (maandag, 18 maart 2019 00:25)

  Wat belangrijk is Erwin, is de juiste plaat op het juiste moment. Verzoekjes zijn altijd welkom. Je kan openstaan voor wensen en verzoekjes uit het publiek maar als DJ ben je uiteindelijk verantwoordelijk. Want als de DJ toegeeft aan alle individuele wensen en meningen, gaat de avond er niet mooier op worden.
  Een avond zonder verzoekjes is nog beter. Dit betekent dat je op een level zit met je publiek :)